Specialprovning Islay
2008-02-23 – provningsnoteringar
Ön Islay, som troligen var den del av Skottland, som först började med
whiskytillverkning.
På 400-talet var det munkar som kom till Islay och man
tillverkade whisky vilket användes som medicin. Tänk att det alltid var munkar
som började med all möjlig alkoholdryck runt om i världen.
Eftersom regelverket beträffande skatter var mycket
dåligt förekom smuggling i stor skala och under 1800-talet fanns ett 30-tal
illegala brännerier.
Dessutom var det mycket lätt att gömma ett
lönnbränneri i vikar längs den bergiga kusten.
Flertalet av öns idag 7 destillerier (eller 8 med nybyggda Kilchoman) har genom
åren haft mer eller mindre ”öppet och stängt” så att säga, ekonomiska besvär
och ägarbyten hit och dit har fått produktionen på flera av Islay´s
destillerier att ligga nere då och då.
Efterfrågan på rökwhisky från Islay stör idag
färjetrafiken så flera turer infördes av rederiet Caledonian MacBrayne för att
klara trafiken av lastbilar fyllda med framförallt Laphroaig och Bowmore-fat på
väg till fastlandet för buteljering.
Lastbilar ”tävlar” om plats på däcket och besökande
whiskyturister får inte alltid plats med sina bilar på färjorna.
Naturen på Islay är speciell, eftersom ¼ av öns area är täckt av torvmossar.
Öns norra del är bergig och längs den östra kusten
löper en
Och så påverkar den höga luftfuktigheten lagringen av
whisky.
Eftersom knappast något jordbruk bedrivs, så finns
inte heller konstgödsel eller bekämpningsmedel i jorden och det gör att vattnet
som rinner över ön är mycket rent.
Allt detta sammantaget gör att Islay whiskyn blir
speciell i smak och doft.
Varje destilleri på Islay informerar mälteriet i Port Ellen hur rökig de vill
ha sin whisky, dvs. hur många ppm (parts per million = mg/L) fenoler, som skall
ingå. Rökdoften och smaken kommer från eteriska (flyktiga) oljor och andra
organiska föreningar (fenoler) i torven.
Jämför man halten ppm hos olika destillerier på Islay är ppm halten ungefär
följande:
Ardbeg 50, Lagavulin 35, Laphroaig 40, Bowmore 25
samt Bruichladdich och Bunnahabhain 2-3.
Men ppm anger halten i malt och således
inte i spriten!
Laphroaigs 40 ppm är i sprit cirka 25 och Lagavulins
35 ppm har minskat till mellan 16-18 i nydestillerad sprit. Lagras Laphroaig i
10 år är ppm cirka 10 och efter 30 år ungefär 6.
Nu kommer det geologiskt mest spännande (källa;
Ingemar Giös).
Förenklat inträffade följande; området omkring
Bruichladdich har tillhört Sydamerika!!
För 1 miljard år sedan fanns på vår jord tre stora
kontinenter.
1. Laurentia (N.
Amerika, Grönland, N. Skottland)
2. Gondwanaland
(Sydamerika och Afrika) samt
3. Baltica
(Europa).
Man tror att när Laurentia skiljdes från Gondwanaland för 600 miljoner år sedan
på grund av plattektoniska rörelser och området vid Islay delades längs
förkastningen, vilket gjorde att the Rinns följde med Gondwanaland. Mellan
dessa två kontinenter fanns en stor ocean. De två kontinenterna rörde sig mot
varandra igen och kolliderade samt stängde oceanen för 430 miljoner år sedan.
Skottland och England förenades och the Rinns kom i kontakt med resten av
Islay. Sedan rörde sig landmassorna igen från varandra men skiljelinjen kom nu
att bli väster om Islay. Väster därom bildades således Atlanten. Vad blev det
av det landområde som lämnade the Rinns? Jo, Arequipakusten i Peru. Där finns
faktiskt en plats som heter Islay!
Man kan säga att whiskyna i denna provning är ena
riktiga högkvalitets buteljeringar från respektive tillverkare så jag nöjer mig
med att notera här att alla är topp whiskyn från vart och ett destilleri. Jag
tror inte att det nån gång tidigare varit svårare att utse vinnare och
förlorare i omröstningen.
Två av whiskyna går det dock bara inte att låta bli
att omnämna lite extra.
Lagavulin 21yo, nyheten
från destilleriet i ”kvarn sänkan” uppvisade nya dimensioner kvaliteter i form
av tropisk frukt och karameller som man annars normalt bara finner i äldre buteljer
från Bowmore. Inte många andra whiskyn som klarar att förmedla den hårfina
balansen med tung rökighet, ”rena” tropiska frukter och karameller samtidigt
som whiskyn är upplevs som mycket komplex hela vägen från början till slut,
d.v.s. en sån här whisky är fantastisk från första sniff i glaset och håller
ihop hela vägen ända till att eftersmaken klingar ut….. och innan eftersmaken
dör ut så har det gått väldigt många minuter.
Den här whiskyn har sån längd att den följer en med
hem ända ner i sängen.
Laphroaig 1988, Denna whisky
är skapad av två fantastiska fat (säkert några av de allra bästa som fanns)
från Laphroaig´s lager valda med stor omsorg och enbart för Sverige.
Resultatet blev en 18 årig Laffe i absolut bästa
toppform.
Här finns också toner av frukt som hyfsat bra klarar
komma genom en tuff barriär av massiv rök.
Dessa två förträffliga whiskyn har nu förflyttat sig
överst in på min ”vill ha” inköpslista.
Magnus
2008-02-27
Provningen planerades ursprungligen för max 70
deltagare, men det antalet överskreds snabbt varför det beslutades att utöka
till 90 deltagare. Ytterligare 2 whisky köptes in och mängden minskades från 2
till 1,5 cl/whisky. Med tanke på det stora intresset för rökig whisky, så borde
vi kanske tidigare ha insett att det inte skulle räcka med 70 platser.
Magnus Olsson-Åkerlund var kvällens provningsledare
och han genomförde provningen på ett lysande sätt. Och med en mycket personlig
vinkling på temat. Som en Bowmoreälskare så var det naturligtvis inte lätt att
prata väl om alla Islaydestillerier utom Bowmore. Men det klarade han med
elegans.
När man ser på kvalitetsnivån på den whisky som
provades, så är det bara att konstatera att den var hög. En av de kvalitativt
bästa provningarna i SMAD:s historia. Och det var inte lätt att gradera vilka
whisky som var bäst.
Resultat från omröstning om
bästa whisky:
Whisky Plac. 1 Plac. 2 Plac. 3 Poäng
Lagavulin 21Y 27 19 8 121
Laphroaig 18Y/1988 18 18 11 101
Ardbeg Lord of the Isles
(2004) 12 18 16 88
Caol Ila 23Y/1984 8 12
9 57
Ardbeg 1973/2003 5 4 6 29
Laphroaig 25Y 1 1 9 14
Bunnahabhain 31Y 0 5 4 14
Bruichladdich 34Y Legacy 6 0
1 3 4
Lagavulin 21Y, 56,5%,
Färg: Mörk guld - bärnsten
Doft: Stor, rök, torkad frukt,
katrinplommon
Smak: Sälta, torvrökighet, torkade
frukter
Eftersmak: Lång, rökig, svaga fattoner, lite sötma,
mogen frukt
Poäng: 93
Kommentar: En
riktigt kraftfull whisky som slog ut de flesta vid dagens provning med avseende
på kraft.
Bunnahabhain 31Y, 46%,
Färg: Guldfärgad
Doft: Sötma, mango, vanilj
Smak: Lätt
– medelfyllig, vanilj, apelsin
Eftersmak: Kort – medellång, vanilj, sötmatoner
Poäng: 83
Kommentar: När
jag provade den här whiskyn hos Richard på Loch Fyne Whiskies för ett par år
sedan så upplevde jag den som en klart bättre whisky än vid dagens provning.
Dåligt omdöme hos Richard?
Bruichladdich
34Y/1972 Legacy 6, 41%, OB; 2513:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Kryddpeppar, torkad frukt,
banantoner, vanilj
Smak: Vanilj,
fattoner, mycket frukt – aprikos och banan
Eftersmak: Medellång
– lång med nötiga svaga frukttoner och vanilj
Poäng: 90
Kommentar: En
blandning av fat från 1965, 1970 och 1972. När en så här elegant whisky blandas
med ett antal rökmonster så kommer den inte till sin rätt.
Laphroaig 18Y/1988, 49,3%, OB;
999:-
Färg: Bärnsten
Doft: Rök/torvrökig,
torkad frukt, stor
Smak: Sötmaton,
mjuk rökighet som växer, nötig
Eftersmak: Lång
med nötighet och rök, mjuk och rund
Poäng: 95
Kommentar: Buteljering
speciellt för Sverige som såldes slut på någon minut. Den bästa Laphroaig under
25 år som jag provat.
Laphroaig
25Y, 40%, OB; 2000:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Måttlig,
svag rök, lite torkad frukt, vanilj
Smak: Sältaton,
torkad frukt med viss rökighet
Eftersmak: Medellång
– lång med måttlig rökighet, fattoner
Poäng: 86
Kommentar: Skall
ersätta 30Y som standardbuteljering. Tyvärr är den inte i närheten av
30-åringen kvalitetsmässigt. Tam för att vara en Laphroaig.
Ardbeg Lord of the Isles
buteljerad 2004, 46%, OB; 1590:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Viss
rökighet, fattoner, frukttoner
Smak: Sälta,
rökig, nöttoner, fattoner
Eftersmak: Lång
med mjuk köttig rökighet, nöttoner
Poäng: 94
Kommentar: En
riktig Ardbeg som börjar närma sig 30 år på fat. Om Du inte har i barskåpet,
köp nu! Snart slut och billigast i Sverige.
Ardbeg 1973/2003, 40%,
Gordon&MacPhail; 1302:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Rökig
– mogen ren rökighet
Smak: Mjuk
markant rökighet, nötig, aning fruktig
Eftersmak: Lång
med mjuk nötig rökighet, komplex och balanserad, fattoner; mjukare än Lorden.
Poäng: 93
Kommentar: Som
så ofta med Ardbeg från Gordon&MacPhail så hittar man influensen av
sherryfat. Synd att man buteljerat vid så lågt som 40%. Har därigenom tagit
bort lite av den inneboende kraften.
Caol Ila
23Y/1984
Färg: Guldfärgad
Doft: Röktoner,
vinös
Smak: Vinös,
rökig, torkad frukt
Eftersmak: Lång
med vinös rökighet, sötmatoner
Poäng: 85
Kommentar: En
whisky som uppskattades mer av andra deltagare än mig. Beror det på min något
negativa inställning till Caol Ila?
2008-02-24
Bernt
Sjödin